Produse recent văzute

EXIGAN 210MG X 20 COMPRIMATE

8,00 lei

remove add
Toate fotografiile produselor prezentate au caracter informativ, pot diferi fata de produsul vandut.
 • subtitles Descriere completă

  Exigan 210mg comprimate - extract uscat din rădăcină de valeriană

  Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luați acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Luați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări. Dacă manifestați orice reacţii adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.

  Dacă după 14 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

  Ce găsiți în acest prospect:

  1. Ce este Exigan şi pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să știți înainte să luaţi Exigan

  3. Cum să luaţi Exigan

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Exigan

  6. Conținutul ambalajului și alte informații

  1. Ce este Exigan și pentru ce se utilizează

  Exigan conține ca substanță activă extract uscat din rădăcină de valeriană. Este un medicament hipnotic şi sedativ, util pentru tratarea formelor ușoare de tensiune nervoasă şi a tulburărilor de somn, la adulţi şi adolescenți cu vârsta peste 12 ani. Dacă după 14 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

  2. Ce trebuie să știți înainte să luaţi Exigan

  Nu luaţi Exigan dacă sunteţi alergic la extractul uscat din rădăcină de valeriană sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

  Atenționări și precauții: inainte să luați Exigan, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Terapia îndelungată cu acest medicament poate provoca un sindrom numit „valerianism”, manifestat prin instabilitate emoţională.

  Copii cu vârsta sub 12 ani: eficacitatea şi siguranţa administrării la copii cu vârsta sub 12 ani nu au fost stabilite, de aceea nu se recomandă utilizarea acestui medicament la pacienții din această categorie de vârstă.

  Exigan împreună cu alte medicamente: spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi alte medicamente pentru liniștire (sedative), deoarece aceste medicamente pot intensifica efectul deprimant asupra sistemului nervos central al Exigan. Administrarea unor astfel de medicamente împreună cu Exigan este posibilă doar la recomandarea şi sub supravegherea medicului dumneavoastră.

  Exigan împreună cu alimente, băuturi și alcool: alcoolul etilic poate intensifica efectele acestui medicament. În timpul tratamentului cu Exigan trebuie să evitați consumul excesiv de băuturi alcoolice.

  Sarcina şi alăptarea: nu luaţi acest medicament dacă sunteţi, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă. Dacă vă hotărâţi să rămâneţi gravidă vă rugăm să informaţi medicul. În timpul sarcinii medicul vă va recomanda alt tratament. Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă alăptaţi.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: acest medicament poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă vă simţiţi afectat nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

  3. Cum să luați Exigan

  Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Mod de administrare: adolescenți cu vârsta peste 12 ani, adulţi și vârstnici

  • pentru tratarea formelor ușoare de tensiune nervoasă: 2 comprimate Exigan, de până la 3 ori pe zi.

  • pentru tratarea tulburărilor de somn: 2 comprimate Exigan cu o jumătate de oră până la o oră înainte de culcare; dacă este necesar, se poate administra o doză a 2 comprimate Exigan, mai devreme, în cursul serii.

  Doza maximă zilnică: 8 comprimate Exigan. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului, în cazul în care aveți dificultăți la înghițirea comprimatului întreg.

  Utilizarea la copii cu vârsta sub 12 ani: nu se recomandă utilizarea la copii cu vârsta sub 12 ani deoarece nu au fost stabilite eficacitatea şi siguranţa utilizării Exigan la această grupă de vârstă.

  Durata tratamentului: deoarece efectul terapeutic apare treptat, acest medicament nu este potrivit pentru obţinerea unui efect rapid în cazul tulburărilor de somn sau al tensiunii nervoase. Pentru obţinerea efectului optim se recomandă utilizarea continuă timp de 2-4 săptămâni. Dacă simptomele persistă sau se agravează după 2 săptămâni de tratament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. 

  Dacă luați mai mult Exigan decât trebuie: adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la spitalul cel mai apropiat dacă aţi luat mai mult Exigan decât v-a fost recomandat de către medic. Dozele foarte mari de medicament pot determina oboseală, crampe abdominale, senzaţie de presiune în piept, stare de confuzie, tremurături ale mâinilor şi dilatare a pupilelor. Apariţia acestor simptome necesită tratament de susţinere. După administrarea acestui medicament în doze foarte mari, timp de mai mulți ani, la întreruperea tratamentului pot apare simptome de abstinență (tulburare a conștienței, însoțită de vederea, auzirea și simțirea unor lucruri care nu există în realitate).

  Dacă uitați să luaţi Exigan: nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Continuaţi tratamentul, aşa cum este specificat în acest prospect sau așa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

  Dacă încetaţi să luaţi Exigan: nu întrerupeţi tratamentul doar pentru că vă simţiţi mai bine. Pentru obţinerea efectului terapeutic este necesară utilizarea continuă a medicamentului, timp de 2-4 săptămâni. Dacă simptomele persistă sau se agravează după 2 săptămâni de tratament, este necesar să vă adresaţi medicului dumneavoastră. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. Reacții adverse posibile

  Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. În cazul utilizării preparatelor cu extract de rădăcină de valeriană pot să apară tulburări gastrointestinale (greaţă, crampe abdominale). Nu se cunoaşte frecvenţa acestora.

  Raportarea reacţiilor adverse: dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti, e-mail: adr@anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

  5. Cum se păstrează Exigan

  Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  6. Conținutul ambalajului și alte informații

  Ce conţine Exigan: substanţa activă este extract uscat din rădăcină de valeriană. Fiecare comprimat conține extract uscat din Valeriana officinalis L., radix 210mg (echivalent cu 630-840mg rădăcină de valeriană). Solvent de extracţie: etanol 60%, v/v. Celelalte componente sunt: amidon de porumb, talc, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

  Cum arată Exigan şi conţinutul ambalajului: Exigan se prezintă sub formă de comprimate de formă rotundă, biconvexe, cu diametrul de aproximativ 13mm, de culoare brun-deschis până la brună, uşor şi uniform pigmentate, prevăzute cu linie mediană pe una din feţe, cu miros caracteristic de valeriană. Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

  Prezentare: cutie x 20 comprimate.

Producător: GEDEON RICHTER