Glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal, fiind principala sursa de energie a organismului. Este un produs folosit ca indulcitor sau in amestec cu alte produse de indulcire pentru prepararea dulciurilor si a altor preparate dulci. Glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in alte glucide). Alimentele contin rar glucoza in stare libera (cu exceptia strugurilor). Mult mai des, glucoza inclusa in glucidele mai complexe (de exemplu: maltoza sau amidonul) se transforma in glucoza libera sub actiunea enzimelor din tubul digestiv.
Se foloseste pentru testarea TOLERANTEI LA GLUCOZA. Testarea se face si in cazul gravidelor suspectate de diabet gestational.
Actiuni:
- glucoza cristalizata (dextroza) se foloseste ca indulcitor si este foarte bine primita de catre bebelusi si copii in procesul de dezvoltare;
- carbohidrat cu absorbtie rapida, indicat in activitatile fizice intense;
- se recomanda celor cu nevoi crescute de energie si refacere dupa efort;
- nu este recomandata bolnavilor de diabet.
Compozitie: glucoza cristalizata.
Mod de administrare: in mod obisnuit, se foloseste ca indulcitor dupa gust:
• Copii 1-5 ani: 2-3 lingurite pe zi;
• Copii 6-14 ani: 4-5 lingurite pe zi;
• Copii peste 14 ani si adulti: 3-4 lingurite pe zi.
O persoana care face un antrenament intens are nevoie de 4-6 grame de carbohidrati pe kilocorp pe zi. Pentru regimurile in care se doreste reducerea stratului adipos, necesarul este 2-3 grame pe kilocorp pe zi. Aceste cifre pot varia in functie de tipul somatic, intensitatea antrenamentului si alti parametri.
Prezentare: punga x 75g.