Septolete Omni lămâie şi soc 3mg/1mg pastile - Clorhidrat de benzidamină/Clorură de cetilpiridiniu
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră. Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări. Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4. Dacă după 3 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
Ce găsiţi în acest prospect:
1. Ce este Septolete omni lămâie şi soc şi pentru ce se utilizează
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Septolete omni lămâie şi soc
3. Cum să luaţi Septolete omni lămâie şi soc
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Septolete omni lămâie şi soc
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
1. Ce este Septolete omni lămâie şi soc şi pentru ce se utilizează
Septolete omni lămâie și soc conține substanțele active clorhidrat de benzidamină și clorură de cetilpiridiniu. Septolete omni lămâie și soc este un medicament antiinflamator, analgezic și antiseptic pentru utilizare la nivelul cavității bucale. Septolete omni lămâie şi soc dezinfectează mucoasa bucală și faringiană șireduce semnele inflamației gâtului, cum sunt durerea, roșeața, umflăturile, creșterea temperaturii și tulburări funcționale. Septolete omni lămâie și soc se utilizează pentru tratamentul durerii de la nivelul gâtului, asociată cu infecții ușoare la nivelul gurii și gâtului (inclusiv gingivită și faringită). Dacă după 3 zile de tratament nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Septolete omni lămâie şi soc
Nu luaţi Septolete omni lămâie şi soc:
- dacă sunteţi alergic la clorhidrat de benzidamină, clorură de cetilpiridiniu sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
- medicamentul nu trebuie utilizat la copiii cu vârsta sub 6 ani.
Atenţionări şi precauţii: inainte să luaţi Septolete omni lămâie şi soc, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu utilizați Septolete omni lămâie şi soc pentru o perioadă mai mare de 7 zile. Dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează după 3 zile de tratament, sau dacă apar alte simptome, de exemplu, febră, adresați-vă medicului. Utilizarea medicamentelor cu uz local, în special pentru o perioadă îndelungată de timp, poate duce la sensibilizare, caz în care tratamentul trebuie întrerupt și este necesar consult medical, pentru stabilirea unui tratament adecvat.
Septolete omni lămâie şi soc nu trebuie utilizat în același timp cu compuși anionici, cum sunt cei prezenți în pasta de dinți, prin urmare nu se recomandă utilizarea medicamentului imediat înaintea sau după periajul dinților.
Aveți grijă deosebită:
- dacă sunteți alergic la salicilați (de exemplu, acid acetilsalicilic și acid salicilic) sau la alte analgezice antiinflamatorii denumite medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Utilizarea acestui medicament nu este recomandată.
- dacă aveți sau ați avut vreodată astm bronșic. În acest caz este necesară prudență.
Copii şi adolescenţi: Septolete omni lămâie şi soc nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 6 ani.
Septolete omni lămâie şi soc împreună cu alte medicamente: spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Nu luați Septolete omni lămâie şi soc în același timp cu alte antiseptice.
Septolete omni lămâie şi soc împreună cu alimente, băuturi și alcool: nu luați Septolete omni lămâie şi soc împreună cu lapte, deoarece acesta reduce eficacitatea medicamentului. Nu luați Septolete omni lămâie şi soc imediat înainte sau în timpul mesei și al consumului de lichide.Nu mâncați și nu beți cel puțin o oră după ce luați Septolete omni lămâie şi soc.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea: dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Septolete omni lămâie şi soc nu este recomandat în timpul sarcinii. Trebuie să discutați despre alăptare cu medicul dumneavoastră, iar acesta va decide dacă trebuie să întrerupeți alăptarea sau să întrerupeți tratamentul cu Septolete omni lămâie și soc.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor: Septolete omni lămâie şi soc nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Septolete omni lămâie şi soc conține izomalt (E953) hidroxianisol butilat (E320), benzoat de sodiu (E211) și propilenglicol (E1520). Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele glucide, întrebaţi medicul înaintede a utiliza acest medicament. Hidroxianisol butilat poate determina reacții ale pielii (de exemplu, dermatită de contact),sau iritaii ale ochilor si mucoaselor. Benzoatul de sodiu este ușor iritant pentru piele, ochi și mucoase. Propilenglicol poate determina iritaii ale pielii.
3. Cum să luaţi Septolete omni lămâie şi soc
Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
• Adulți: doza recomandată este de 3-4 pastile pe zi. Pastila trebuie dizolvată încet în cavitatea bucală. Pastila trebuie dizolvată încet în cavitatea bucală, la interval de 3-6 ore.
• Adulți și adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: doza recomandată este de 3-4 pastile pe zi. Pastila trebuie dizolvată încet în cavitatea bucală, la interval de 3-6 ore.
• Copii cu vârsta de 6 ani până la 12 ani: doza recomandată este de 3 pastile pe zi. Pastila trebuie dizolvată încet în cavitatea bucală, la interval de 3-6 ore.
• Copii cu vârsta sub 6 ani: Septolete omni lămâie şi soc nu trebuie utilizat la copiii cu vârsta sub 6 ani.
Nu depășiți doza recomandată. Nu luați Septolete omni lămâie şi soc imediat înaintea sau în timpul mesei și al consumului de lichide. Nu mâncați și nu beți lichide cel puțin o oră după administrarea medicamentului. Nu se recomandă utilizarea medicamentului imediat înainte sau după periajul dentar.
Durata tratamentului: nu utilizați acest medicament pentru o perioadă mai mare de 7 zile. Dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează după 3 zile, sau dacă apar alte simptome, de exemplu, febră, adresați-vă medicului. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă boala reapare sau dacă observați orice modificare a cursului bolii.
Dacă luaţi mai mult Septolete omni lămâie şi soc decât trebuie: in cazul în care luați accidental o doză excesivă din acest medicament, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital.
Dacă uitaţi să luaţi Septolete omni lămâie şi soc: nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
4. Reacţii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Rare: reacție de hipersensiblitate, blânde (urticarie), sensibilitate crescută a pielii la razele solare (fotosensibilitate), îngustare bruscă, necontrolată a căilor respiratorii din plămâni (bronhospasm).
Foarte rare: iritația locală a cavității bucale, senzație de arsură a mucoasei bucale.
Cu frecvenţă necunoscută: senzație de arsură la nivelul mucoasei bucale, pierderea sensibilității mucoasei bucale (anestezie).
De obicei, aceste reacții adverse sunt trecătoare. Cu toate acestea, la apariția acestora, se recomandă să vă adresați medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă urmați instrucțiunile din acest prospect, veți reduce riscul apariției reacțiilor adverse.
Raportarea reacţiilor adverse: dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1, București, e-mail: adr@anm.ro.
5. Cum se păstrează Septolete omni lămâie şi soc
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi ferit de lumină. Acest medicament nu necesită condiții speciale de temperatură pentru păstrare. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Septolete omni lămâie şi soc: substanţele active sunt clorhidratul de benzidamină și clorura de cetilpiridiniu. Fiecare pastilă conține clorhidrat de benzidamină 3mg și clorură de cetilpiridiniu 1mg. Celelalte componente sunt: ulei de mentă, levomentol, sucraloză, acid citric anhidru, izomalt , aromă de citrice (conține butilhidroxianisol (E320), aromă de floare de soc (conține propilenglicol), curcumină (E100) (conține benzoat de sodiu (E211)) și complex cupru clorofilină (conține propilenglicol ). Vezi pct. Septolete omni lămâie şi soc conține izomalt, butilhidroxianisol (E320), benzoat de sodiu (E211) și propilenglicol.
Cum arată Septolete omni lămâie şi soc şi conţinutul ambalajului: pastile rotunde, cu margini teșite și suprafață aspră, de culoare verde pal până la verde. Pot prezenta pete albe, culoare neuniformă, bule de aer în interiorul pastilei și margini cu neregularități mici. Pastilele au un diametrul de 18,0mm - 19,0mm şi grosimea de 7,0mm - 8,0mm.
Prezentare: cutie x 16 pastile.